Je výsledok Referenda prehrou?

09.02.2015 09:30

V sobotu 7. februára 2015 sa uskutočničlo Referendum o ochrane rodiny. Výsledok: neplatné, lebo sa ho zúčastnilo iba 21,4% oprávnených voličov. V reálnych číslach to znamená: 944 674 zúčastnených; z nich na 1. otázku dalo svoje "áno" 892 719, na  2. otázku dalo svoje "áno" 873 224 a na 3. otázku dalo svoje "áno" 853 241. V priemere teda nad 90% zúčastnencýh da svoje "áno" každej z jednotlivých otázok Referenda.

Je neplatné Referendum ozaj neúspešné? Má Aliancia za rodinu, ktorá Referendum iniciovala, alebo tí, čo sa Referenda zúčastnili, majú byť z jeho výsledku sklamaní a majú sa utvrdzovať v domienke, že nemalo žiaden význam, či zmysel a chápať ho ako svoju prehru?

Viac než 90% z takmer milióna zúčastnných, hlasujúcucich kladne za Referendom nastolené otázky, to vôbec nie je prehra! Áno, Referendum je pre nenaplnené kvórum povinnej účasti hlasujúcich NEPLATNÉ. Napriek tomu je však ÚSPEŠNÉ! A je úspešné, paradoxne, pre vysoký počet zúčastných a hlasujúcich svojím "áno" za všetky tri referendové otázky.

Pre porovnanie: 

  • v súčastnosti v našej krajine je vláda (zložená z jednej politickej strany), ktorej vo voľbách dalo svoj hlas 1 134 280 voličov. Čo nie je oveľa viac, než dalo svoj hlas Referendu (všetky ostatné parlamentné strany dostali dohromady 925 996 hlasov);
  • v ostatných voľbách do Europského parlamentu sa zúčastnilo 13,05% oprávnených voličov (560 603 hlasov pre všetkých poslancov);
  • svojho času Iveta Radičová dostala ako prezidentská kandidátka 988 808 hlasov, čo bolo považované za veľký úspech zo strany aj tých, ktorí sa dnes smejú z výsledku predmetného Referenda.
Toto je jeden z dôvodov, pre ktorý nemajú byť skeptickí tí, ktorí sa predmetného referenda zúčastnili a hlasovali kladne.
 
Iné pozitívum, a to je do budúcnosti možno ešte dôležitejšie, je, že toto slovenské referendum vyslalo signál do okolitých krajín a dáva podnet k spájaniu síl usilujúcich sa o rovnaké hodnoty. Ak totiž z jedného - nadnárodného - centra prichádza imperatív k nastolovaniu zákonov presadzujúcich ideológiu LGBTI, potom proti tejto mašinérii moci, si nevystačia jednotlivci usilujúci o zachovanie tradičných hodnôt sami; budú sa musieť spojiť a v zápase o skutočnosti zodpovedajúcu antropolickú definíciu človeka postupovať ako jeden celok.
 
Za úvahu stojí i priložený článok, ktorý ma inšpiroval k môjmu komentáru k výsledkom hlasovania ohľadom Referenda o ochrane rodiny.

 

© 2012 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode